Repetera mera!


När mina barn pratar om framtiden så dyker det ofta upp vad de tänker köpa för saker när de blivit rika, eftersom de självklart kommer att lyckas med det som de har föresatt sig att göra. Det gäller oavsett om de ska bli fotbollsproffs, youtuber eller frisör. Framgångarna ska mätas i saker som dyra bilar eller stora hus, vi föräldrar kommer inte gå lottlösa försäkrar de oss vilket känns skönt eftersom då är ju pensionen säkrad. Det är härligt med drömmar eftersom allt är möjligt. Att vara företagare är ju att förverkliga sina drömmar, eller åtminstone en av drömmarna. Det handlar om att konkretisera en dröm, inse att det kommer krävas en del arbete för att lyckas och insikten innebär även att det kommer att krävas tålamod. Jag tjatar en del om affärsplanen men det är den konkretiserade drömmen, färdplanen mot de mål som satts upp och även en handlingsplan för de hinder som kan tänkas dyka upp. Vår affärsplan hade ett relativt detaljerat första år och en målsättning för år två till fem. Jag tycker att vi följer affärsplanen väl, några avvikelser har skett och några saker har tillkommit.

En avvikelse är att vi kommer ta in två praktikanter den här hösten, det tycker jag ska bli mycket spännande och jag hoppas att de tycker likadant och att de kommer att fatta tycke för redovisning- och revisionsbranschen för vi behöver bli fler. I detta får vi två utmaningar. Den första är att få praktikanterna att förstå och lära sig yrket vilket innebär att vi måste avsätta tid för att ge dem handledning och arbetsuppgifter som är lagom svåra och utmanande. Den andra utmaningen kommer om de har fallenhet för yrket och vi vill anställa dem vilket då blir att ta in nya kunder för att kunna belägga praktikanterna som då går från praktik till anställning. Det är spännande månader vi har framför oss.

Especto har gått in i sitt andra levnadsår, vi är fortfarande Norrköpings nyaste revisionsbyrå så vitt jag vet. Vi drar några lärdomar från första året för att andra året ska kunna bli så bra som möjligt, kunderna ska vara nöjda och vi ska ha en dräglig vardag. Slutet på vår högsäsong, dvs. veckorna efter midsommar var tuffa och det blev många sena kvällar för att få ihop pusslet. Vi tar ett omtag för att undvika detta och kommer göra en mer detaljerad planering inför nästa högsäsong och i god tid involvera kunderna i planeringen så vi undviker en liknande topp nästa år.

När når vi framgång, ära och berömmelse? I likhet med mina barn drömmer jag givetvis om framgång och i mitt tycke nåddes detta delvis när Especto blev verklighet. Att våga kasta sig utför stupet och starta eget och överleva första året, det är en framgång i sig. När äran och berömmelsen kommer vet jag inte men jag gillar skarpt när vi får beröm från kunder. Vi får för all del lite ovett ibland också men det är mer sällan förekommande och då får vi skärpa till oss, men berömmet – det värmer själen. Äran låter väntas på sig och jag vet inte hur den ska mätas men om den är detsamma som stolthet så tycker jag nog att vi har en del av äran på Especto. Jag är stolt över vad som händer och kommer att hända, jag tycker det dessutom är superkul att åka till kontoret och jag myser när jag ser loggan lite här och var. En del av stoltheten kommer sig också av att vi har startat en verksamhet där vi trivs och som ger oss en lön varje månad. Några dyra bilar och fastighetsaffärer, likt det som mina barn mäter framgång i, har det ännu inte blivit och kommer nog inte heller att bli, men vi har fem skrivbord där det kommer arbeta fem personer och vi har bara funnits i lite drygt ett år – det är trots allt en slags rikedom i sig enligt min mening.

Nu får det vara slut på hur bra jag tycker att vi är, lite ödmjukhet måste vi också ha. Vi står inför en del utmaningar i byrån och i branschen. En av dem är digitalisering och där har vi inlett ett samarbete som jag hoppas ska utmynna i att vi kan ta ytterligare ett steg mot framtiden.

Avslutningsvis vill jag bara säga att allt är svårt tills en kan det och att repetition är all kunskaps moder!


Kastar sten i glashus!