Milda Mathilda!


När Especto startades fanns det ett antal idéer som jag ville förverkliga för att stärka upp varumärket och samtidigt komma närmare kunder. En av idéerna var denna blogg där jag ville att läsarna ska få följa företagaren och revisorn i den vardag som jag lever i samt de utmaningar som finns i att vara både egen företagare och revisor.

Ämnena under de här två och ett halvt åren har varit varierande men Especto har alltid varit i centrum. Dessvärre har det blivit färre inlägg det senaste året. Det beror delvis på idétorka men delvis på tidsbrist – vi har mycket att göra vilket är jättekul.

För ca 4 år sedan var läget annorlunda. Jag blev sjukskriven för det som kallas utmattningssymptom och fick inte arbeta överhuvudtaget utan skulle vara hemma och vila. Jag förstod att jag behövde vila. Jag var helt slut och hade inte sovit de senaste tre nätterna. Hade gått ned 18 kg i vikt på kort tid och var allmänt ur form så jag tänkte att det skulle göra mig gott med lite vila. Jag blev också erbjuden insomningstabletter som jag artigt tackade nej till. Efter ytterligare två nätter då min hjärna inte förstod att jag skulle vila ringde jag tillbaka och bad om sömnhjälpen. Det tog ca en vecka innan min kropp blev lika trött som min hjärna var, och det var en förlamande trötthet som drabbade mig. Efter ytterligare en vecka så fick jag acceptera att det skulle ta ett tag innan jag var mig själv igen. Jag var sjukskriven 100% i fyra månader tills drivkraften i mig vaknade till liv igen. Jag började arbeta på 50% och efter ett par månader ökades det till 75% tills jag i oktober 2014 var tillbaka på 100% igen. En stor eloge till min dåvarande arbetsgivare, EY, som tillhandahöll en coach, Lena Andersson, som hjälpte mig att sätta rimliga mål och tänka professionellt. Ett stort tack till alla som ställde upp under denna tid.

När jag kom tillbaka på heltid hade mina framtidsutsikter förändrats och längtan efter att få bestämma över min egen tid, att genomföra den marknadsföring som jag ansåg vara lämplig, att ta in de kunder jag ville arbeta med och ägna tillräckligt med tid till de kunderna, hade blivit väldigt stark. Det var drivkraften bakom starten av Especto och det skulle ta ytterligare några månader innan jag skulle våga ta språnget att säga upp mig, avstå en bra lön och trygghet, för att kasta mig ut i den osäkerhet som det innebär att vara småföretagare. En revisionsbyrå är nog inte det enklaste att starta med tanke på all dokumentation som ska till men eftersom jag verkligen tycker om mitt yrke fanns det inga jobberbjudande som var lika lockande än att fortsätta yrket i egen regi. För att lyckas med det jag föresatt mig ägnade jag mycket tid åt affärsplanen, dels för att ha en röd tråd i verksamheten och dels som ett hjälpmedel för att gå igenom alla slags händelser som skulle kunna tänkas inträffa och då ha en beredskap för dessa. Affärsplanen innefattade ett antal idéer för marknadsföring och, givetvis, en budget.

I affärsplanen hade jag olika strategier för marknadsföring. Denna blogg och hemsidan var delar av den strategin. En annan del var att starta en podcast som skulle ta upp aktuella ämnen som jag tror att kunderna har nytta av. Jag har arbetat med podden i omgångar och lagt ned den lika många gånger då det var svårt att få till bra ljud och andra små bekymmer som gjort att jag har gett upp, tillfälligt. Nu ger jag mig på detta projekt igen och förhoppningen är att vi ska kunna erbjuda de som önskar ett antal program som ska vara till nytta i vardagen som företagare. Jag kommer att uppdatera informationen om hur det går framgent, men denna gång kommer jag inte ge upp lika lätt som tidigare.

Ett stort glädjeämne på byrån är att Mathilda Flyxén sedan i somras är auktoriserad redovisningskonsult efter att ha genomfört redovisningskonsultexamen på ett imponerade sätt. Stort grattis till Mathilda! Det innebär också en kvalitetsstämpel på Especto – nu måste vi tillämpa REKO på alla redovisningsuppdrag (det har vi gjort tidigare också – men nu är vi tvingade).

Oavsett hur bråttom du har så tänk på att du bara kan ta ett steg i taget, oavsett om du springer eller går!


Väx med oss – sök tjänsten som redovisningskonsult!