Hoppsan Kerstin!


Två år – det gick snabbt!
Jisses, bolaget har ju precis startat och så har det gått två år – redan! Jag väljer att använda en uttjatad fras ”tiden flyger iväg när det är roligt” för att beskriva de två första åren med Especto. Varför är det så kul då kan en fråga sig? Svaret får då bli alla utmaningar som dyker upp hela tiden och nedan beskriver jag några.

Det finns alltid utmaningar med att arbeta i redovisnings- och revisionsbranschen. Dels så kommer det många nya regler lite titt som tätt och särskilt runt årsskiften och dels så är det vår uppgift att lära oss de nya reglerna för att tillämpa eller granska att de tillämpas. Det uppstår också en osäkerhet kring hur nya regler ska praktiseras när det saknas praxis eller detaljerade vägledningar. Jag påstår att det är en förutsättning för yrket att tycka om utmaningen att hela tiden lära sig nya saker. En annan viktig egenskap för att arbeta inom branschen är att vara nyfiken, eller vetgirig är ett bättre ord, på det som händer i omvärlden, hos kunderna, i regelverk mm. Att vara vetgirig innebär att ställa frågor och att få svar och det är så vi lär oss både om regelverk och om våra kunder.

Det finns också utmaningar i att vara företagare. Det tycks mig alltid finnas för lite pengar på bankkontot, för lite kundfordringar, för stora belopp att betala till Skatteverket och leverantörer och för lite tid för att göra allt som jag vill göra utöver det jag gör. Sedan har vi då politiker som ställer till med det ena bekymret efter det andra vilket innebär att jag inte kan eller vågar göra det som jag vill göra eller att jag tvingas göra något som jag helst sluppit.

Just i vår bransch så kan ju krånglande politiker och ändrade regelverk innebära affärsmöjligheter men jag föredrar en långsiktighet hos de som bestämmer så att både vi som konsulter, revisorer, redovisningsekonomer och företagare kan fokusera på våra verksamheter och få dem att gå så bra som möjligt. Går verksamheter bra gör de vinst, gör en verksamhet vinst och växer behöver de anställa vilket gör att samhället gör vinst. En ganska enkel ekvation kan tyckas, men då krävs det i och för sig kunskaper i matematik.

En helt annan utmaning är att få tiden att räcka till både för arbete och familj. Med tre barn är det aktiviteter i princip varje dag, aktiviteter som är otroligt roligt att få vara med på. Genom att prioritera just dessa aktiviteter ger väldigt mycket tillbaka. Läxläsning däremot kan vara en plåga (förlåt, utmaning menar jag), särskilt som barnen nuförtiden har fler sätt än ett för att räkna ett enkelt mattetal. Det var inte bättre förr, men jag blir medveten om att saker och ting förändras. Att subtraktion helt plötsligt beräknas bakifrån med plus (eller nåt sånt) känns ändå lite skumt och jag måste kontrollräkna både en och två gånger för att inse att det funkar (jag är ju ändå revisor).

Nu är våren äntligen här och värmen som jag saknat, snart ligger doften av nyklippt gräs och tända grillar tät i kvarteret – härligt!


Goda nyheter är gotländska nyheter!