Framåt och bakåt och så framåt igen!


Nu tar andra veckan vid i Espectos liv. Jag vill börja med att, något förvånad, tacka för all uppmärksamhet jag erhållit. Tacka för alla lyckönskningar via e-post och telefon, blommor och till och med choklad. Statistiken för hemsidan följer jag med intresse och just nu har hemsidan klickats på 1.226 gånger varav 662 klick första dagen i Espectos historia. Har ingen aning om det är mycket eller lite i förhållande till andra nystartade företag men det är fler än jag trodde som är intresserade av det som händer här och det tycker jag är spännande.

I min affärsplan står det att Especto ska vara enkelt att anlita, ha en tydlig prissättning och vara transparent med vad vi gör och varför. Det enkla står just nu för att det endast är jag som driver byrån och som också arbetar här och ingen information kan hamna mellan några stolar. Det är mig som kunden har kontakt med och jag har ett telefonnummer och en e-postadress. Det kan dock vara svårt att vara enkel då kunden inte alltid kan nå mig eftersom jag ofta är upptagen. Av det skälet så kommer jag underlätta något genom att vara tydlig i min kommunikation. Det innebär att jag kollar och svarar på e-post två gånger om dagen, klockan 12.00 och klockan 16.00. Telefonen har jag alltid med mig och om det brådskar så ringer ni mig och är jag inte upptagen med en annan kund så svarar jag. Skulle jag inte svara så ringer jag upp så fort jag får möjlighet. Tanken med att ha bestämda klockslag när jag kollar min e-post är att då vet du som skickar e-post till mig när jag kommer att svara. Sedan kommer det säkert bli så att jag fuskar lite då och då och kollar e-posten däremellan, särskilt om jag själv väntar på ett svar.

Tydligheten och transparensen avseende prissättning och vad vi gör och varför kommer vi att bygga ut på hemsidan vartefter. Enligt affärsplanen så kommer Especto att arbeta mot fasta priser och genom att sätta fasta priser på de tjänster som vi tillhandahåller kommer vi också att tala om vad de innehåller. Det kommer bli lite som att bygga med lego, olika bitar har olika priser och kunden bygger ihop sitt paket av tjänster utifrån sin budget. Det är min övertygelse att branschen måste bli mer tydlig i sin prissättning och duktigare på att tala om vad vi gör och till vilken nytta vi gör olika arbetsuppgifter. Oavsett om det gäller redovisningstjänster eller revision så finns det regelverk att förhålla sig till och det finns obligatoriska arbetsmoment som måste utföras, då tycker jag att det är min uppgift att förklara dem för de som anlitar mig.

Jag har fått ett antal frågor under veckan som gick och jag tar tacksamt emot dem. Den vanligaste frågan är nog om jag startat byrån själv eller om det är fler som arbetar här. Jag har startat byrån själv men jag hoppas att den kommer gå så pass bra att jag får skäl att anställa eller ta in nya delägare så snart som möjligt. För att kunna anställa känner jag att jag först måste ha en kundbas som gör att jag kan ge en anställd en lön och det är inte något jag kan vara säker på direkt. Det är också så pass ovanligt för branschen att någon startar en revisionsbyrå från grunden som jag gör vilket gör mig lite extra försiktig. Passar också på att tacka de som visat intresse att jobba med mig, hos Especto, och återkommer om och när det blir aktuellt.

En fråga som hänger ihop med ovanstående är varför jag ibland skriver ”vi” och ibland ”jag” i bloggen och i texterna. När jag skriver ”jag” så syftar jag på mig själv såklart men när jag skriver ”vi” så syftar jag på byrån. Förhoppningsvis är vi också fler än jag inom kort.

Jag var på Gotland i helgen och firade min äldsta bror som fyllde 50 år. Exilgotlänning som jag är så är det alltid härligt att komma hem till ön och alltid sorgligt att lämna den. Än så länge har jag varit gotlänning längre än jag varit fastlänning men om några år är den tiden förbi. Flygresan till fastlandet var dock något skakig och både jag och min lillebror, som gjorde mig sällskap på flyget, kände oss något osäkra på vår överlevnad ett tag. En del insikter faller på plats när det känns som ens sista tid är kommen och jag är därför extra glad över att jag får publicera mitt andra blogginlägg i livet som jag hoppas att du som läsare finner lika intressant som det första.

Espectoresan fortsätter och just nu har vi både luft under vingarna och medvind – följ med oss på färden mot framtiden!


Espectobloggen