Första blogginlägget handlar om det första avgörande steget – att bli entreprenör!
Då var handduken kastad och livet som egen företagare står inför dörren. Efter att ha varit rådgivare i många år till nybakade entreprenörer så har jag ett antal råd i ryggsäcken som jag nu själv fått användning av. Det jag alltid säger till alla som startar en verksamhet är följande tre saker:
1. Det tar cirka tre år innan du vet att verksamheten kommer överleva och det är tre år av hårt arbete, ibland utan att du kan ta ut en lön.
2. Skaffa ingen tjänstebil bara för att du fått ett organisationsnummer och ditt aktiekapital sitter på banken.
3. Ta fram en affärsplan, nedteckna dina mål och visioner, och gör en budget och en likviditetsbudget för närmaste året.
Eftersom jag bör leva som jag lär har jag skrivit en affärsplan, den blev 13 sidor lång och har 4 bilagor. Det som hände när jag skrev affärsplanen var att jag ställdes inför en massa frågor som jag inte hade svar på vilket tvingade mig att ta reda på, och lära mig, saker. Är du/ni i startgroparna så rekommenderar jag starkt att nedteckna affärsplanen och jobba aktivt med den. Jag har inte skaffat någon tjänstebil, har däremot köpt en bättre begagnad bil privat som kan ta mig till kunderna och finns ekonomi kan jag säkert erhålla milersättning så småningom.
Att det tar tre år innan jag får ett kvitto på att jag driver en verksamhet som kommer bära sig är nog möjligt, jag hoppas givetvis att jag får reda på det tidigare men affärsplanen sträcker sig av en händelse tre år framåt. Utifrån affärsplanen har jag också gjort en budget och en likviditetsbudget och jag kommer att följa utfallet med stort intresse.
Varför lämnar jag en anställning på ett stort revisionsföretag, EY en av de Big 4, med en bra och trygg lön och möjlighet till både bonus och delägarskap och varför startar jag en revisionsbyrå från scratch? Jag tror det handlar om två saker. Det första är den inre drivkraften som alla entreprenörer känner igen, det kliar i fingrarna och det finns så många möjligheter att göra något bra och det finns inte utrymme att förverkliga detta inom den organisation där jag verkade. Åtminstone inte på mitt sätt.
Det andra är att jag, och det är min personliga åsikt, tycker att de ägarledda företagen inte får den uppmärksamhet som de förtjänar. Det handlar mycket om tid. Tid att träffas och samtala. Tid att sätta sig in i verksamheter. Tid som konkurrerar med annat. Jag kände själv att jag höll på att förvandlas till nidbilden av revisorn som bara ägnar sig åt de ”stora kunderna” och de mindre kunderna fick nöja sig med en genomgång av årsredovisningen och en kopp uselt kaffe. Att arbeta som revisor innebär att känna till sina kunders verksamhet för att identifiera risker som revisionen ska inriktas på (mycket kort och förenklat, men ändå). Träffar jag då inte mina kunder tillräckligt ofta har jag dålig koll på vad de gör och riskerar att revisionen inte blir ändamålsenlig. Ofta sker den också alldeles för långt efter att den har någon större nytta.
Jag är en bagarson från Gotland, uppvuxen i en företagarfamilj där alla har arbetat i familjeföretaget. Företaget alltid har varit närvarande, på julafton, på släktkalas, i vardagen – på ett eller annat sätt kommer det alltid på tal. Företaget är så mycket mer än en källa till inkomst, att driva det handlar mer om att förverkliga drömmar och se möjligheter. Det ägarledda företagens betydelse för samhället uppmärksammas alldeles för sällan, de är ofta de som sköter om servicen nära oss, de som sponsrar de mindre idrottsföreningarna, de som anställer och ser till att hjulen snurrar. Du hittar det ägarledda företaget hos bilverkstaden, butiker, transportfirmor, taxibilen, städfirman, byggfirman, rörmokaren med flera. De har ibland inga anställa och ibland flera hundra anställda, variationen är otrolig.
I samma anda ska jag försöka baka ihop en revisionsbyrå och med moderna tekniker och webbaserade lösningar försöka få mer tid till att träffa mina kunder. En revisionsbyrå med rent mjöl i påsen och med hjärtat hos fåmansföretaget.
Sist men inte minst har jag fått frågan vad namnet especto kommer ifrån. Översätter man ordet på google translate så visar det sig vara en spansk böjning av spektrum. Vi har ett spektrum av tjänster som vi tillhandahåller och jag tycker att namnet låter bra. Hur jag kom på det – ja, det kommer från Harry Potter. Det finns en trollformel i böckerna som är – Expecto patronum. Expecto var upptaget hos Bolagsverket så det fick bli Especto istället, Especto revisionum!
Varmt välkomna till en magisk revisionsbyrå!